Logic Puzzles


Warning: Solutions are currently displayed. To hide and show the solutions as desired, enable javascript on your browser

Logic problems that can keep you thinking on a long commute.

1. The Most Intelligent Prince

A king wants his daughter to marry the smartest of 3 extremely intelligent young princes, and so the king's wise men devised an intelligence test.

The princes are gathered into a room and seated, facing one another, and are shown 2 black hats and 3 white hats. They are blindfolded, and 1 hat is placed on each of their heads, with the remaining hats hidden in a different room.

The king tells them that the first prince to deduce the color of his hat without removing it or looking at it will marry his daughter. A wrong guess will mean death. The blindfolds are then removed.

You are one of the princes. You see 2 white hats on the other prince's heads. After some time you realize that the other prince's are unable to deduce the color of their hat, or are unwilling to guess. What color is your hat?

Note: You know that your competitors are very intelligent and want nothing more than to marry the princess. You also know that the king is a man of his word, and he has said that the test is a fair test of intelligence and bravery.

Hint:

Based on what you know, why are the other princes unable to solve this puzzle?

Solution:

White.

The king would not select two white hats and one black hat. This would mean two princes would see one black hat and one white hat. You would be at a disadvantage if you were the only prince wearing a black hat.

If you were wearing the black hat, it would not take long for one of the other princes to deduce he was wearing a white hat.

If an intelligent prince saw a white hat and a black hat, he would eventually realize that the king would never select two black hats and one white hat. Any prince seeing two black hats would instantly know he was wearing a white hat. Therefore if a prince can see one black hat, he can work out he is wearing white.

Therefore the only fair test is for all three princes to be wearing white hats. After waiting some time just to be sure, you can safely assert you are wearing a white hat.


2. 100 Gold Coins

Five pirates have obtained 100 gold coins and have to divide up the loot. The pirates are all extremely intelligent, treacherous and selfish (especially the captain).

The captain always proposes a distribution of the loot. All pirates vote on the proposal, and if half the crew or more go "Aye", the loot is divided as proposed, as no pirate would be willing to take on the captain without superior force on their side.

If the captain fails to obtain support of at least half his crew (which includes himself), he faces a mutiny, and all pirates will turn against him and make him walk the plank. The pirates start over again with the next senior pirate as captain.

What is the maximum number of coins the captain can keep without risking his life?

Hint:

Each pirate cares first about staying alive, then about getting as many coins as possible. A pirate will vote “Aye” only if the proposal gives them more than they would get after mutiny. Side deals, promises, and revenge votes do not count, because the pirates are selfish and treacherous.

What happens if there are two pirates? Who completely loses out? What happens if there are three pirates? Who completely loses out? What happens if there are four pirates? Which two pirates completely lose out?

Solution:

98

The captain says he will take 98 coins, and will give one coin to the third most senior pirate and another coin to the most junior pirate. He then explains his decision in a manner like this...

  1. Pirate 1: most junior, keeps 1 coin.
  2. Pirate 2: fourth most senior, keeps 0 coins.
  3. Pirate 3: third most senior, keeps 1 coin.
  4. Pirate 4: second most senior, keeps 0 coins.
  5. Pirate 5: captain, most senior, keeps 98 coins.

If there were 2 pirates, because pirates 3,4 & 5 had walked the plank, then pirate 2 would be the most senior, and he would just vote for himself and that would be 50% of the vote, so he's obviously going to keep all the money for himself.

If there were 3 pirates, because pirates 4 & 5 had walked the plank, pirate 3 has to convince at least one other person to join in his plan. Pirate 3 would take 99 gold coins and give 1 coin to pirate 1. Pirate 1 knows if he does not vote for pirate 3, then he gets nothing, so obviously is going to vote for this plan.

If there were 4 pirates, because the captain had to walk the plank, pirate 4 would give 1 coin to pirate 2, and pirate 2 knows if he does not vote for pirate 4, then he gets nothing, so obviously is going to vote for this plan.

As there are 5 pirates, pirates 1 & 3 had obviously better vote for the captain, or they face choosing nothing or risking death.

Pirates left Winning proposal
2 Senior pirate keeps 100.
3 Captain keeps 99, gives 1 to Pirate 1.
4 Captain keeps 99, gives 1 to Pirate 2.
5 Captain keeps 98, gives 1 each to Pirates 1 and 3.

3. 1 Gold Coin

The five pirates mentioned previously are joined by a sixth, then plunder a ship with only one gold coin.

After venting some of their frustration by killing all on board the ship, they now need to divvy up the one coin. They are so angry, they now value in priority order: 
1. Their lives
2. Getting money
3. Seeing other pirates die.

So if given the choice between two outcomes, in which they get the same amount of money, they'd choose the outcome where they get to see more of the other pirates die.

How can the captain save his skin?

Hint:

Use the same approach.

Solution:

The most senior pirate could give the coin to the least senior pirate. He can use the same logic in the previous puzzle to explain the futility of anyone trying to keep the coin for himself.

Pirates left Captain needs Result
2 1 vote Pirate 2 keeps the coin. His own vote is enough.
3 2 votes Pirate 3 gives the coin to Pirate 1. Pirate 1 would get 0 if Pirate 3 dies.
4 2 votes Pirate 4 gives the coin to Pirate 2 or Pirate 3. Either would otherwise get 0.
5 3 votes Pirate 5 cannot survive. He has only one coin and needs two extra votes.
6 3 votes Pirate 6 gives the coin to Pirate 1. Pirate 5 votes yes because he dies if Pirate 6 dies. Pirate 1 votes yes for the coin.

4. The Greek Philosophers

One day three Greek philosophers settled under the shade of an olive tree, opened a bottle of Retsina, and began a lengthy discussion of the Fundamental Ontological Question: Why does anything exist?

After a while, they began to ramble. Then, one by one, they fell asleep.

While the men slept, three owls, one above each philosopher, completed their digestive process, dropped a present on each philosopher's forehead, the flew off with a noisy "hoot."

Perhaps the hoot awakened the philosophers. As soon as they looked at each other, all three began, simultaneously, to laugh. Then, one of them abruptly stopped laughing. Why?

Hint:

The one who stopped laughing, asked himself what the other philosophers were seeing that made them laugh.

Solution:

If he (the smartest philosopher) had nothing on his head, then he realized that the second smartest philosopher would have quickly worked out that the third smartest was laughing only at the second smartest philosopher, and thus the second smartest philosopher would have stopped laughing.


5. The 100 Coins

There are 10 sets of 10 coins. You know how much the coins should weigh. You know all the coins in one set of ten are exactly a hundredth of an ounce off, making the entire set of ten coins a tenth of an ounce off. You also know that all the other coins weight the correct amount. You are allowed to use an extremely accurate digital weighing machine only once.

How do you determine which set of 10 coins is faulty?

Hint:

You can weigh as few or as many of the ten coins from each set as you choose.

Solution:

One coin from the first set is placed on the scale along with two from the second set etc... If the weight is off by one hundredth of an ounce then it is the first set that is faulty, if the weight is off by two hundred of an ounce then it is the second set which is faulty, etc...


6. The Monkey and the Coconut

Ten people land on a deserted island. There they find lots of coconuts and a monkey. During their first day they gather coconuts and put them all in a community pile. After working all day they decide to sleep and divide them into ten equal piles the next morning.

That night one castaway wakes up hungry and decides to take his share early. After dividing up the coconuts he finds he is one coconut short of ten equal piles. He also notices the monkey holding one more coconut. So he tries to take the monkey's coconut to have a total evenly divisible by 10. However when he tries to take it the monkey conks him on the head with it and kills him.

Later another castaway wakes up hungry and decides to take his share early. On the way to the coconuts he finds the body of the first castaway, which pleases him because he will now be entitled to 1/9 of the total pile. After dividing them up into nine piles he is again one coconut short and tries to take the monkey's slightly bloodied coconut. The monkey conks the second man on the head and kills him.

One by one each of the remaining castaways goes through the same process, until the 10th person to wake up gets the entire pile for himself. What is the smallest number of possible coconuts in the pile, not counting the monkeys?

Hint:

 Look up the formula for the LCM.

Solution:

2519

The solution for the answer is the LCM (Lowest Common Multiple) of 10,9,8,7,6,5,4,3,2,1 -1. LCM would give the least number which is divisible by all of these number and subtracting one would give us the number of coconuts which were initially there.


7. Flipping Coins

There are twenty coins sitting on the table, ten are currently heads and tens are currently tails. You are sitting at the table with a blindfold and gloves on. You are able to feel where the coins are, but are unable to see or feel if they heads or tails. You must create two sets of coins. Each set must have the same number of heads and tails as the other group. You can only move or flip the coins, you are unable to determine their current state. How do you create two even groups of coins with the same number of heads and tails in each group?

Solution:

Create two sets of ten coins. Flip the coins in one of the sets over, and leave the coins in the other set alone. The first set of ten coins will have the same number of heads and tails as the other set of ten coins.

Flipping Coins Simulator

This randomly arranges 20 coins, exactly 10 heads and 10 tails. It then randomly chooses 10 coins for Group A. Flip Group A and compare the two groups.

Group A

Group B


8. Two Children

I ask people at random if they have two children and also if one is a boy born on a tuesday. After a long search I finally find someone who answers yes. What is the probability that this person has two boys? Assume an equal chance of giving birth to either sex and an equal chance to giving birth on any day.

Hint: If I ask people at random if they have two children and if the youngest is a boy, then the probability that this person has two boys is 1/2.

If I asked people at random if they have two children and if one is a boy, then the probability that this person has two boys is 1/3.

Possibility Has at least one boy? Two boys?
BB yes yes
BG yes no
GB yes no
GG no no


My question is excluding anyone with two girls, so therefore there are only three cases left, only one of which has two boys.
Solution:

13/27. If you think the answer should be 1/2, you would be wrong. If you knew which child was a boy (say, the younger one), you would be closer to the truth. But since the boy could be either the younger or the older child, the analysis is more subtle. But what does Tuesday have to do with it?


9. Three Coworkers Would Like to Know Their Average Salary

Three coworkers would like to know their average salary. how can they do it, without disclosing their own salaries?

Solution:

Person A writes a number that is her salary plus a random amount (AS + AR) and hands it to B, without showing C. B then adds his salary plus a random amount (BS + BR) and passes it to C (at each step, they write on a new paper and don't show the 3rd person). C adds CS + CR and passes it to A. Now A subtracts her random number (AR) and passes it to B. B and C each subtract their random number and pass. After C is done, he shows the result and they divide by 3.

As has been noted already, there's no way to liar-proof the scheme.

It's also worth noting that once they know the average, any of the three knows the sum of the other 2 salaries.

Solution contributed by Jeebok.


10. Chessboard and Dominoes

You have a chessboard with two diametrically opposite squares cut out. How can you cover the remaining 62 squares completely with 31 domino pieces ?(without breaking the dominoes or the board of course). Each domino covers exactly two squares.

Solution:

It is impossible to cover the remaining 62 squares with 31 dominoes after cutting out two opposite corners of the chessboard. Each domino covers one black and one white square, and removing two opposite corners (which are the same color) leaves an imbalance of colors, resulting in 32 squares of one color and 30 of the other, making it impossible to cover the board completely.

Why 31 dominoes can never cover this board

A normal chessboard has:

32 light squares
32 dark squares

The two opposite corner squares are the same color. Removing them leaves:

32 light squares
30 dark squares

But every domino placed on a chessboard must cover exactly one light square and one dark square:

31 dominoes would need
31 light squares + 31 dark squares

But the board has
32 light squares + 30 dark squares

Therefore, the board cannot be covered completely.


11.

Morning Walk Logic

A man goes out for a walk. He walks 1 mile to the south, then 1 mile to the east and finally 1 mile to the north and ends up in the same place he started. Where did he start from? Where else might he have started from?

Solution:

The man either started at the North Pole, or the man started at a point just over a mile north of the South Pole, or at any latitude where walking 1 mile south takes him to a circle of latitude with a circumference that is an exact factor of 1 mile (such as 1/2 mile, 1/3 mile, etc.). After walking 1 mile south, he reaches this latitude, then walks 1 mile east, completing a full circle back to his starting point on that latitude, and finally walks 1 mile north to return to his original position.


12. Flipping Coins Solution - Explaination Needed

Puzzle:
There are a hundred coins sitting on the table, ten are currently heads and nintey are currently tails. You are sitting at the table with a blindfold and gloves on. You are able to feel where the coins are, but are unable to see or feel if they heads or tails. You must create two sets of coins. Each set must have the same number of heads and tails as the other group. You can only move or flip the coins, you are unable to determine their current state. How do you create two even groups of coins with the same number of heads and tails in each group?


Solution:
Create two sets of ten coins. Flip The coins in one of the sets over, and leave the coins in the other set alone. The first set of ten coins will have the same number of heads and tails as the other set of ten coins.

Can somebody hep me better understand the solution? It would seem that if by chance I (blindfolded) create two sets of coins 0h:10t - 0h:10t and flip one set thus making 10h:0t - 0h:10t that I do not have the same number of heads and tails in each group. There are situations where this would work, but not 100% of the time. Am I missing a key point in the puzzle maybe?

Many thanks!

Solution:

To solve the puzzle, create two sets of ten coins each. Let’s say the first set has 'x' heads and '10 - x' tails. The second set, which consists of the remaining coins, will have '10 - x' heads and 'x' tails. By flipping all the coins in the first set, you will have '10 - x' heads and 'x' tails in that set, which will match the number of heads and tails in the second set, thus ensuring both sets have the same number of heads and tails.


13. In a Far Away Land, it Was Known That If You Drank Poison...

In a far away land, it was known that if you drank poison, the only way to save yourself is to drink a stronger poison, which neutralizes the weaker poison. The king that ruled the land wanted to make sure that he possessed the strongest poison in the kingdom, in order to ensure his survival, in any situation. So the king called the kingdom's pharmacist and the kingdom's sage, he gave each a week to make the strongest poison. Then, each would drink the other one's poison, then his own, and the one that will survive, will be the one that had the stronger poison.
The pharmacist went straight to work, but the sage knew he had no chance, for the pharmacist was much more experienced in this field, so instead, he made up a plan to survive and make sure the pharmacist dies. On the last day the pharmacist suddenly realized that the sage would know he had no chance, so he must have a plan. After a little thought, the pharmacist realized what the sage's plan must be, and he concocted a counter plan, to make sure he survives and the sage dies. When the time came, the king summoned both of them. They drank the poisons as planned, and the sage died, the pharmacist survived, and the king didn't get what he wanted.
What exactly happened there?

Solution:

The sage's plan was to drink a weak poison prior to the meeting with the king, and then he would drink the pharmacist's strong poison, which would neutralize the weak poison. As his own poison he would bring water, which will have no effect on him, but the pharmacist who would drink the water, and then his poison would surely die. When the pharmacist figured out this plan, he decided to bring water as well. So the sage who drank poison earlier, drank the pharmacist's water, then his own water, and died of the poison he drank before. The pharmacist would drink only water, so nothing will happen to him. And because both of them brought the king water, he didn't get a strong poison like he wanted.


14. Survivor in a Circle of Men

1003 men sat in a circle numbered from 1 to 1003. Initially number 1 has a sword in his hand. He kills second man and gives sword to third man. 3rd man kills 4th man and gives sword to 5th man. This continues until only one man is left standing. What is his number?

Solution:

983


15. Find the Defective Box in One Weighing

You have 10 boxes, each containing exactly 10 identical-looking balls. Every normal ball weighs 10 g, but one entire box is defective: every ball in that box weighs only 9 g. You have a precise digital scale that you may use only once.

How can you determine, with just that single weighing, which box holds the lighter balls?

Hint:

Try taking a different number of balls from each box so that the total shortage in grams directly reveals the box number.

Solution:

Label the boxes 1 through 10. From box 1 take 1 ball, from box 2 take 2 balls, and so on, taking 10 balls from box 10. You now have 1 + 2 + … + 10 = 55 balls.

If every ball weighed 10 g, the scale would read 55 × 10 = 550 g. Place all 55 balls on the scale and note the actual reading.

Because the balls from the defective box weigh 9 g instead of 10 g, each ball taken from that box makes the total weight 1 g lighter than expected. The total weight will therefore be:

550 g − (box number) g

For example, if the scale shows 546 g, the shortage is 4 g, so box 4 is defective. Whatever number of grams is missing from 550 immediately identifies the faulty box.


16. Car Number Puzzle

The number of a car is 4 digits...

The 4th digit is double the 1st digit...

The 2nd and 3rd digits are the same...

And the double of the first two digits is the last two digits...

Tell me what the car number is ?????

Hint:

Considera las relaciones entre los dígitos cuidadosamente y trata de encontrar números que cumplan todas las condiciones.

Solution:

Car number is 2448.


17. Ages of the Children

A census taker approaches a house and asks the woman who answers the door "how many children do you have and what are their ages?" Woman: "I have three children the product of their ages are 36 the sum of their ages are equal to the address of the house next door." The census taker walks next door, comes back and says "I need more information." The woman replies "I have to go back my oldest child is sleeping upstairs." Census taker: "Thank you I now have everything I need. What is the age of the oldest kid?

Hint:

Consider the possible combinations of ages that multiply to 36 and how their sums might relate to the address.

Solution:

The oldest child is 9 years old.


18. Identifying the Poisonous Bottle

There are 1000 bottles of wine, one of which is poisoned. You have two prisoners who can help you identify the poisoned bottle. They can drink from the bottles, but if they drink from the poisoned bottle, they will die. How can you determine which bottle is poisoned using the least number of prisoners and time?

Hint:

Consider using a binary search method to narrow down the possibilities efficiently.

Solution:

Label the bottles from 1 to 1000 in binary. Each prisoner can represent a bit in a binary number. By having them drink from specific bottles based on their binary representation, you can determine the poisoned bottle based on which prisoners die.


19. Hat Color Logic Puzzle

3 guys, one is blind. 5 hats 3 red 2 white. All are blindfolded even the blind guy and they each selected a hat put it on and without seeing are asked if they know what color hat they have. first 2 guys say no blind guy says yes. what color hat is the blind guy wearing and how does he know?

Hint:

Consider the implications of the first two guys not knowing the color of their hats.

Solution:

The blind guy is wearing a red hat. He knows this because if the first two guys saw two white hats on each other, they would know they must be wearing red hats. Since they both said they didn't know, it means at least one of them must be wearing a red hat, which allows the blind guy to deduce that he must be wearing a red hat as well.


20. Age-Proportional Peanut Division

A bag contained 1,000 peanuts. After selling 230 of them, the remaining peanuts were shared among three children—A, B, and C—so that each child received a number of peanuts proportional to his or her age.

The following information about the division is known:

  • For every 4 peanuts that A received, B received 6.
  • For every 6 peanuts that A received, C received 7.

The sum of their ages is 17.5 years.

Determine:
1. The age of each child.
2. The exact number of peanuts each child received.

Hint:

Translate the two ratio statements into a single three-way ratio for A : B : C, then use the total number of peanuts and total age to scale the ratios.

Solution:

Let the numbers of peanuts received by A, B, and C be in the ratio A : B = 4 : 6 (i.e. 2 : 3) and A : C = 6 : 7. Combining these gives a consistent three-way ratio:

A : B : C = 6 : 9 : 7.

Total peanuts to be shared: 1,000 − 230 = 770.

One “part” therefore equals 770 / (6 + 9 + 7) = 770 / 22 = 35 peanuts.

Peanuts each child received:
A: 6 × 35 = 210
B: 9 × 35 = 315
C: 7 × 35 = 245

Because the peanuts are divided proportional to age, the ages follow the same 6 : 9 : 7 ratio.

Total age = 17.5 years ⇒ one part = 17.5 / 22 = 0.7954545… years.

Ages:
A: 6 × 0.7954545… = 4.7727… years ≈ 4 years 9 months
B: 9 × 0.7954545… = 7.1591… years ≈ 7 years 2 months
C: 7 × 0.7954545… = 5.5682… years ≈ 5 years 7 months

Therefore:
A is about 4 years 9 months old and received 210 peanuts;
B is about 7 years 2 months old and received 315 peanuts;
C is about 5 years 7 months old and received 245 peanuts.


21. Poison Bucket Puzzle

There are 1,000 buckets,

One of them contains poison,

The rest of them are filled with water. They all look the same.

If a pig drinks that poison, it will die within 30 minutes.

What is the minimum number of pigs you need to figure out which bucket contains the poison within one hour?

Hint:

Consider using binary representation to identify the buckets.

Solution:

You need a minimum of 10 pigs.

Label the buckets from 0 to 999 in binary (which requires 10 bits). Each pig can represent a bit in the binary number. If a pig drinks from a bucket and dies, it indicates a '1' for that bit position; if it lives, it indicates a '0'. By testing all 10 pigs, you can determine the exact bucket containing the poison.


22. Alphametic: ABCD – D = DCBA

Each letter in the equation below represents a decimal digit. Different letters stand for different digits and the first letter of a multi-digit number cannot be 0.

ABCD \; - \; D \; = \; DCBA

Find the value of every letter, or prove that no assignment of digits is possible.

Hint:

Rewrite the equation in ordinary numbers (using place values) and work modulo 9.

Solution:

Write the four–digit numbers in expanded form:

1000A + 100B + 10C + D \; - \; D \; = \; 1000D + 100C + 10B + A.

Simplifying gives

1000A + 100B + 10C = 1000D + 100C + 10B + A,

or

999A + 90B - 90C = 1000D.

Divide both sides by 9:

111A + 10B - 10C = \dfrac{1000D}{9}.

Because the left side is an integer, the right side must be an integer as well, so 1000D must be divisible by 9. The only one–digit values of D that satisfy this are D = 0 or D = 9.

Case 1  D = 0. Then
111A + 10B - 10C = 0  ⇒  111A = 10(C - B).

The right side is at most 90 in magnitude, so A must be 0. But a leading digit cannot be 0, so this case is impossible.

Case 2  D = 9. Then
111A + 10B - 10C = 9000.
Rearrange:
111A = 9000 - 10(B - C).

The left side is a multiple of 111 = 3·37, so the right side must also be a multiple of 37. Compute 9000 mod 37:

9000 = 37·243 + 9,  so  9000 &equiv 9 (mod 37).

Thus
9 - 10(B - C) &equiv 0 &pmod{37}  ⇒  10(B - C) &equiv 9 &pmod{37}.

The modular inverse of 10 mod 37 is 26, giving
B - C &equiv 12 &pmod{37}.

Because B and C are digits, B - C is between –9 and 9, which can never be congruent to 12 modulo 37. Hence this case is also impossible.

Since both possible values of D lead to contradictions, there is no way to assign digits to A, B, C, and D that satisfies the original equation.

Therefore the puzzle has no solution.


23. The Blind Prisoner’s Hat

A king shows three prisoners five hats — three black and two white. He blindfolds the men, places one hat on each head, and puts the two unused hats out of sight. One of the prisoners (Prisoner C) is blind; Prisoners A and B can see the hats on the other prisoners but not their own.

The blindfolds are removed and, in turn, the king asks each man whether he can deduce the colour of the hat on his own head. Each may answer only “Yes” (and state the colour) or “No”. All prisoners hear every answer.

  • Prisoner A looks at B and C and says, “I don’t know.”
  • Prisoner B then looks at A and C and also says, “I don’t know.”
  • Immediately, the blind Prisoner C says, “I do know — my hat is black!”

Explain how the blind prisoner can be certain that his hat is black.

Hint:

What would each sighted prisoner have said if he had seen two white hats in front of him?

Solution:

Let us analyse the information revealed step by step.

1. Prisoner A’s statement
If A had seen two white hats on B and C, he would have known that (because only two white hats exist) his own hat must be black, and he would have answered accordingly. Since he instead says “I don’t know,” it follows that the pair (B,C) is not (white, white). Therefore at least one of B or C is wearing a black hat.

2. Prisoner B’s statement
B has heard A’s remark and hence already knows that among himself and C at least one black hat is present. Now B looks at A’s hat.

  • If B sees A wearing a white hat, then to satisfy “at least one of B or C is black,” B can deduce that his own hat is black (if it were white, both he and A would be white, contradicting A’s information). In that case B would have answered “Black.”
  • But B actually answers “I don’t know.” Hence the situation above cannot occur, which means B does not see a white hat on A. Therefore A’s hat is black.

3. What the blind prisoner hears
The blind Prisoner C now knows:

  • A’s hat is black (from B’s failure to identify his own hat).
  • There are three black hats in total.
If C’s own hat were white, the visible hats would be: A = black, B = ? (unknown to C), C = white. B would then be looking at (black, white). Seeing exactly one white hat would still leave B in doubt about his own colour (his could be black or white), so B would indeed have said “I don’t know.” At first sight this seems to allow either colour for C.

However, recall that A already has a black hat. Only two black hats remain. If C’s hat were white, B could be seeing either (black, white) or (black, black). But if B were seeing (black, white) he would know immediately that he is wearing a black hat — otherwise C would have two whites contradicting A’s information. Since B didn’t reach such a conclusion, the arrangement he sees cannot contain any white hats. Hence from B’s perspective both other hats must be black.

Therefore C can conclude that the only configuration consistent with both A’s and B’s inability to decide is:

A = black,  B = black,  C = black

Thus the blind prisoner knows with certainty that his own hat is black, and confidently states so, securing his freedom.


24. Who Is the Politician?

In a certain mythical land, every politician always lies, whereas every non-politician always tells the truth.

A traveller meets three natives—A, B and C—and asks native A:

“Are you a politician?”

You do not hear A’s reply, but you do hear what the other two natives then say:

  • Native B reports: “A denied being a politician.”
  • Native C states : “A is a politician.”

From this information alone, decide for each native whether he is certainly a politician, certainly a non-politician, or whether his status cannot be determined.

Hint:

Consider the two possible cases for A (politician or not) and check each case against B’s and C’s statements.

Solution:

Let us analyse the two possibilities for native A.

Case 1: A is a politician (and therefore lies).
Asked whether he is a politician, a politician would have to answer “No.” Thus A does deny being a politician. B’s report, “A denied being a politician,” is therefore true, so B must be a truth-telling non-politician. C’s statement, “A is a politician,” is also true, so C too must be a truth-telling non-politician. This produces a consistent scenario (politician A; non-politicians B and C).

Case 2: A is a non-politician (and therefore tells the truth).
If A tells the truth, he must answer “No, I am not a politician.” Again A denies being a politician, so B’s report is true and B is a non-politician. This time C’s statement, “A is a politician,” is false, hence C must be a lying politician. This is also consistent (non-politicians A and B; politician C).

In both cases B is a non-politician, while A and C swap roles. Because both complete assignments are self-consistent, we cannot tell which of them is the actual one.

Conclusion: Only native B is certainly a truth-telling non-politician; the statuses of natives A and C cannot be deduced from the information given.


25. Five-Card Prediction

Alex shuffles an ordinary deck of 52 playing cards (no Jokers) and chooses any five cards. Peter is not watching.
Alex hands the five selected cards to You (the Magician).
You secretly look at the five cards, pick one of them, and hand that single card back to Alex face-down. You then arrange the remaining four cards in a specific order, place them face-down in a tidy pile, and give the pile to Peter.
Peter turns the four cards face-up, studies their order for a moment, and immediately announces the exact suit and rank of the card that Alex is still holding.

Assuming Peter and You have agreed on a method beforehand (but have no hidden markings or outside communication), explain in detail how this feat is always possible and how the four face-up cards unequivocally reveal the fifth.

Hint:

Among any five cards there must be at least two of the same suit. Use one of those as a “key” card. The order of the four cards can encode up to 24 different messages.

Solution:

1. Guaranteeing a shared suit
With four suits and five cards, the pigeon-hole principle ensures that at least two of the five share a suit. Call these two cards S1 and S2.

2. Choosing the key and the hidden card
The Magician chooses one of the same-suit pair to keep among the four visible cards (the key) and gives the other to Alex (the hidden card). If necessary the roles of the two cards are swapped so that, when the ranks are considered cyclically in the order A-2-3-…-K-A, the distance from the key to the hidden card is between 1 and 6 inclusive. This is always possible because the two ranks are at most 6 or at least 7 steps apart, and you can pick the shorter of the two directions.

3. Encoding that distance
After the key card is fixed, three cards remain. Their order relative to the key card can be permuted in 4! = 24 ways. Six of those permutations will be used to signal the numerical distance 1 – 6 (the other 18 are unused or can be assigned to alternative conventions). A convenient mapping is:

  • distance 1 → key followed by ABC
  • distance 2 → key followed by ACB
  • distance 3 → key followed by BAC
  • distance 4 → key followed by BCA
  • distance 5 → key followed by CAB
  • distance 6 → key followed by CBA

(Here A, B, C are the three non-key cards sorted in some agreed order, e.g. alphabetically by suit then by rank.) The Magician simply stacks the four cards so that this ordering appears from top to bottom.

4. Peter decodes
Peter turns over the pile. The first card he sees is necessarily the key card, so he knows the suit of the hidden card. He inspects the relative order of the remaining three cards, consults the agreed table above, and learns the distance d (1–6). Finally he counts forward d steps clockwise through the ranks starting from the key card’s rank; the card reached is the hidden card, which he names aloud.

5. Example
Suppose the five cards are ♣9, ♥K, ♦4, ♣3, ♠A. Two clubs are present. The Magician chooses ♣9 as key and ♣3 as hidden because the distance 5→3 clockwise is 6. The remaining three cards (♥K, ♦4, ♠A) are ordered as CBA to indicate distance 6. Peter sees ♣9 ♥K ♦4 ♠A, recognises the permutation CBA, deduces distance 6, counts six steps from 9 ♣ (10 J Q K A 2 3), and announces "Three of Clubs"—correct.

Thus, by exploiting the forced duplicate suit and the 24 possible permutations of four cards, the trick works every time without any outside communication.



27. Identify the Lighter Packet in One Weighing

You have ten sealed packets of pens. Each packet is supposed to contain ten identical pens weighing 10 g each, but in one of the packets every pen is faulty and weighs only 9 g.

You may use an accurate digital scale only once. By choosing any number of pens from each packet and placing them all on the scale together, how can you determine which packet contains the lighter pens?

Hint:

Take a different number of pens from each packet so that each packet contributes a unique amount to the total weight.

Solution:

Label the packets 1 through 10. From packet 1 take 1 pen, from packet 2 take 2 pens, from packet 3 take 3 pens, and so on until you take 10 pens from packet 10. In total you place 1 + 2 + … + 10 = 55 pens on the scale.

If every pen weighed 10 g, the total would be 55 × 10 = 550 g. Because one packet contains 9 g pens, the reading will be smaller. Let the actual reading be W grams. The number of grams missing from 550, namely 550 − W, equals the number of pens taken from the faulty packet—which is precisely the packet’s label. For example, if the scale reads 547 g (3 g less than 550), then packet 3 is the one with 9 g pens.


28. Tournament Results and Draws

Each team has played once against every other team in a tournament. The results were collected in the partly incomplete table below.

teamwinnerdrawnlostgoals for the teamgoals against the team
A11111
B30061
C11113
D014

a) Find the number of draws and the number of losses for team D.

b) What was the result of the match B against C?

Hint:

Consider the total number of matches played and the results for each team to deduce the missing information.

Solution:

a) Team D has 1 draw and 4 losses.

b) The result of the match B against C was a win for B (B won 2-1).


29. Decreasing Half-Step Multipliers

Find the missing number in the following sequence:

17, ?, 607.75, 2734.875, 9572.0625

What number should replace the question mark?

Hint:

Look at the factor you need to multiply each term by to obtain the next one.

Solution:

Compute the ratio between each pair of known consecutive terms:
607.75 ÷ 2734.875 = 4.5,
2734.875 ÷ 9572.0625 = 3.5.

We observe that these multipliers decrease by 1 while keeping a fractional part of 0.5: 6.5, 5.5, 4.5, 3.5. Therefore the factor before 5.5 must be 6.5.

Missing term = 17 × 6.5 = 110.5.

Answer: 110.5


30. Mango Farm Challenge

A boy gets into a mango farm and till evening he can consume as much as possible. While returning, he has to share 50% of the mangoes collected with the security guard, in turn, the boy will take back 1 piece out of 50%. He has this agreement with 10 gates. The question is: how many mangoes did he collect? And how many are retained in the basket?

Solution:

He originally collected 1,026 mangoes.

After the 10 gates he retained 3 mangoes in his basket.


31. Bank Staff Logic Puzzle

Five employees — A, B, C, D and E — work in a bank. Each person has:

  • one of three posts: Probationary Officer (P.O.), Clerk or Stenographer (Steno)
      • Exactly 2 are P.O.s, 2 are Clerks and 1 is a Steno.
  • one of two qualifications: Graduate (G) or Post-Graduate (PG)
      • Exactly 3 are Graduates and 2 are Post-Graduates.
  • one of two locations: the Branch Office or the Administration (Admin) Section
      • Exactly 2 work at the Branch Office and 3 in Admin.

The following clues are known:

  1. One P.O. works in Admin and is a Post-Graduate.
  2. One Clerk is a Post-Graduate posted in the Branch Office; the other Clerk works in Admin.
  3. A works in the Admin Section.
  4. B works in the public-dealing section, which exists only at the Branch Office.
  5. C is a Clerk.
  6. D is a Post-Graduate who works in Admin.
  7. E is a Post-Graduate working in the public-dealing section.

Determine the post, qualification and location of each employee.

Hint:

Begin by pairing the branch-office clue (public-dealing) with the statements about B and E, then use the counts of each category to eliminate possibilities.

Solution:

The only assignment that satisfies all clues is:

  • A — Probationary Officer, Graduate, Admin Section
  • B — Stenographer, Graduate, Branch Office (public-dealing)
  • C — Clerk, Graduate, Admin Section
  • D — Probationary Officer, Post-Graduate, Admin Section
  • E — Clerk, Post-Graduate, Branch Office (public-dealing)

32. Equal Sweets Through Exchange

John and Mary had 720 sweets. John gave 1/7 of his sweets to Mary. In return, Mary gave 1/6 of her sweets to John. In the end they had an equal number of sweets each. How many sweets did John have at first?

Hint:

Consider the total number of sweets and how the transfers affect each person's total.

Solution:

John had 420 sweets at first.


33. Ordering Seven Paintings

An artist is hanging seven paintings in a straight line on a gallery wall, numbered 1 (leftmost) through 7 (rightmost).

The paintings are:

  • Landscapes: Picasso, Benton, Tamayo, Rivera
  • Portraits: Van Gogh, Goya, Matisse

The arrangement must satisfy all of the following rules:

  1. Position 5 must contain a portrait.
  2. No two portraits may hang in adjacent positions.
  3. The Goya is in position 2.
  4. If the Benton is in position 1, then the Tamayo is in position 7.
  5. The Rivera must not be in a lower-numbered position than the Van Gogh.
  6. The Picasso must not be hung immediately next to the Goya.

Determine the exact order (1 through 7) in which the paintings are hung.

Hint:

Begin by placing the Goya and noting the required portrait at position 5. Then use the "no adjacent portraits" rule to limit possibilities and test the Rivera/Van Gogh condition.

Solution:

The unique order that satisfies all conditions is:

  1. Tamayo
  2. Goya
  3. Benton
  4. Picasso
  5. Van Gogh
  6. Rivera
  7. Matisse

34. Five-Card Logic

A hand of five playing cards has been dealt from the ranks Ace (1) through Ten. Each of the five cards has a different value (rank).

Using the clues below, determine the exact five cards (rank and suit).

  • All four suits appear at least once among the five cards.
  • No three of the cards form a sequence of three consecutive numbers.
  • The total value of the red cards equals the total value of the black cards.
  • The hearts in the hand add up to 12.
  • The even-valued cards total four more than the odd-valued cards.
  • The club is lower in value than the spade.
  • The lowest card in the hand is a diamond.

Which five cards were dealt?

Hint:

Start by letting the five ranks be a, b, c, d, e (all different) and translate each clue into an equation or inequality. Pay particular attention to the parity (even/odd) and color conditions to cut down the possibilities quickly.

Solution:

The five cards are 2♦, 3♥, 6♣, 8♠, and 9♥.


35. Hat Color Dilemma in the Jungle

4 guys are walking thru the jungle and are captured by a tribe. The king, who likes to play games, buries the three men up to their necks, blindfolds them, and places hats on their heads: 2 white and 2 black, 1 hat on each man's head, and tells them so. 1 man is facing the other three but there is a wall placed between them. He then removes the blindfold and the king tells them that they cannot speak other than to guess what color hat is on their head. If they are wrong, they will all die. Who speaks up and how does he know what color hat he has on his head?

Hint:

The man who can see the other three will use their reactions to deduce the color of his own hat.

Solution:

The man who can see the other three will speak up. If he sees two hats of the same color (either both black or both white), he will know that his hat must be the opposite color. If he sees one black and one white hat, he cannot determine the color of his own hat and will not speak up.


36. Distributing Balls in Boxes

There are 9 boxes and 20 balls. You have to fill the boxes with balls such that no box should be empty and no ball should be left.

Condition :- There should not be even number of balls in a box.

Hint:

Remember that each box must contain an odd number of balls.

Solution:

One possible solution is to place 1 ball in 7 boxes and 3 balls in 2 boxes. This way, all boxes are filled, no box is empty, and all boxes contain an odd number of balls.


37. Finding the Poisoned Wine

There are 15 bottles of wine, 1 poisoned. If you drink the poisoned wine, a person dies in 7 days. How many people need to find that bottle?

Hint:

You can use a binary approach to identify the poisoned bottle.

Solution:

You need 4 people to find the poisoned bottle. Each person can represent a binary digit, allowing you to test combinations of bottles.


38. How Many Tasters to Find the Poisoned Cask?

A king keeps 1000 different casks of wine in his cellar. Yesterday a spy managed to pour a slow-acting poison into exactly one of the casks before being caught.

The poison has two special properties:

  • One drop is enough to kill.
  • The victim always dies precisely 30 days after drinking it.

The king’s anniversary banquet is in 30 days, and he wants to serve only the safe wine. He may use prisoners as tasters today (the only day he has access to them) and observe who is still alive on the banquet day.

  1. What is the minimum number of prisoners the king must use to be certain of identifying the poisoned cask among the 1000?
  2. If the king has only 10 prisoners available, what is the largest number of casks for which he could still guarantee finding the single poisoned one in 30 days?
Hint:

Think of each prisoner as reporting a single binary digit (alive = 0, dead = 1). How many different patterns of deaths can you create with n prisoners?

Solution:

1. Label the casks from 1 to 1000 and write each label in binary. Give each prisoner a sip from every cask whose binary representation has a 1 in the position assigned to that prisoner. After 30 days, the pattern of survivors forms the binary number of the poisoned cask.

You need enough prisoners that their death/survival pattern can distinguish among 1000 possibilities. With p prisoners you have 2p possible patterns. The smallest p with 2p ≥ 1000 is 10 (because 29=512 < 1000 < 210=1024). So the minimum is 10 prisoners.

2. With 10 prisoners you get at most 210=1024 different patterns. One of these patterns is “no one dies,” which cannot happen because we know exactly one cask is poisoned. Therefore the scheme can uniquely identify the poison among at most 1024−1 = 1023 casks.


39. Banana Cue Snack Choices

Everyday at school, Keith, Justine and Diana have snack together. If Keith buys banana cue, then so does Justine. Either Justine or Diana always buy banana cue but never both at the same time. Either Keith or Diana or both always buy banana cue. If Diana buys banana cue, then so does Keith. Who buys banana cue and who does not?

Solution:

Keith buys banana cue.

Justine buys banana cue.

Diana does not buy banana cue.


40. Tax Evasion Testimonies

Brown, Jones & Smith are suspected of income tax evasion. They testify, under oath as follows:

Brown: Jones is guilty & Smith is innocent.

Jones: If Brown is guilty, then so is Smith.

Smith: I am innocent but at least one of the others is guilty.

a) Assuming everybody told the truth, who is or are innocent or guilty?

b) Assuming the innocent told the truth & guilty lied, who is or are innocent or guilty?

Hint:

Consider the implications of each statement and how they relate to each other.

Solution:

a) If everybody told the truth, then Brown is guilty, Jones is guilty, and Smith is innocent.

b) If the innocent told the truth and the guilty lied, then Brown and Jones are guilty, and Smith is innocent.


41. Truthful Brother and Liar Dilemma

I have a puzzle. In a room there were two brothers. Out of whom one will speak truth for any question and another will be lying for any question. They will be seated in that room. One will enter that room. That room has two other doors. He wants to cross that room and step into the garden outside. He doesn't know which one is the right door and also who was lying and who tells the truth. What question should he put to them so that he can get to the garden???

Hint:

Ask one brother what the other brother would say if you asked him which door leads to the garden.

Solution:

He should ask either brother, 'If I asked your brother which door leads to the garden, what would he say?'


42. Time to Cross a River in Still Water

A paddler takes 4 hours to cross a river when rowing against the current and 3 hours to cross the same distance when rowing with the current.

Assuming he exerts the same effort each time, how long would the crossing take if the water were perfectly still?

Hint:

Let b be the paddler’s speed in still water and c the speed of the current. Write two equations for the distance using the times given, then solve for b.

Solution:

Let the width of the river be d.

Against the current: \(\dfrac{d}{4}=b-c\).

With the current: \(\dfrac{d}{3}=b+c\).

Add the two equations:
\(\dfrac{d}{4}+\dfrac{d}{3}=2b \;\Rightarrow\; \dfrac{7d}{12}=2b \;\Rightarrow\; b=\dfrac{7d}{24}.\)

The time required in still water is
\(\displaystyle \text{time}=\frac{d}{b}=\frac{d}{\tfrac{7d}{24}}=\frac{24}{7}\text{ hours}\approx3\text{ h }25\text{ min}.\)


43. Drawing Gloves in the Dark

A lady keeps gloves and hats together in her closet. Among the items there are exactly
14 blue gloves, 25 red gloves, and 45 yellow gloves (all other items are hats).
Because it is completely dark she cannot see colors, but by touch she can always tell whether an item is a glove or a hat, and she removes an item only when she is sure it is a glove.

What is the minimum number of gloves she must take out to be absolutely certain that she has at least two gloves of each color?

Hint:

Ask how many gloves she could take while still missing a pair in at least one color.

Solution:

To guarantee two gloves of every color, consider the worst-case draw.

If she wishes to avoid getting two blue gloves, she could draw every red and yellow glove (25 + 45 = 70) and, at worst, just one blue glove. That is 70 + 1 = 71 gloves while still lacking a blue pair.

Similarly, she could avoid a red pair with 14 + 45 + 1 = 60 gloves, or avoid a yellow pair with 14 + 25 + 1 = 40 gloves.

The largest of these possibilities is 71. Therefore, after drawing 71 gloves it is still possible that she is missing a pair in one color (the blues).

Consequently, as soon as she draws one more glove—making a total of 72—the worst case is eliminated and she is guaranteed to have at least two gloves of every color.

Minimum required gloves: 72.


44. Ages of the Three Daughters

A census taker knocks on a man's door and asks about the children who live there.

"I have three daughters," the father replies. "The product of their ages is 72, and the sum of their ages is the number of this house."

The census taker looks at the house number and says, "I still can't determine their ages."

"Ah, yes," the father adds, "but my oldest daughter plays the piano."

Now the census taker knows exactly how old each girl is. What are their ages?

Hint:

List all sets of three positive integers whose product is 72 and check which sums coincide. Then use the clue about an oldest daughter.

Solution:

First, enumerate all triples of positive integers whose product is 72:

(1,1,72), (1,2,36), (1,3,24), (1,4,18), (1,6,12), (1,8,9), (2,2,18), (2,3,12), (2,4,9), (2,6,6), (3,3,8), (3,4,6).

Compute their sums. Among these, only two triples share the same sum:

(2,6,6) and (3,3,8) both sum to 14.

Because the census taker knew the house number yet still couldn’t decide, that number must be 14, leaving those two possibilities.

The father then mentions an oldest daughter. The triple (2,6,6) has no single oldest child (the two six-year-olds tie), whereas (3,3,8) does. Therefore the daughters’ ages are 3, 3 and 8.


45. Three Men in a Line Wearing Black and White Hats

Five hats are available: three black and two white. Three of these hats are chosen at random and placed on the heads of three men who then stand in a straight line all facing the same direction.

• Man 3 stands at the back of the line and can see the hats of Man 2 and Man 1.
• Man 2 stands in the middle and can see the hat of Man 1 only.
• Man 1 stands at the front and cannot see anyone else’s hat.

All three men know the total supply of hats (3 black, 2 white) and the rules above.

Starting with the man at the back, each man is asked, in turn, “What colour is the hat on your own head?” and must answer truthfully:

  1. Man 3 looks at the two hats in front of him and says, “I don’t know.”
  2. Man 2 then looks at the single hat in front of him and also says, “I don’t know.”
  3. Finally, Man 1, who cannot see any hats, is nevertheless able to state with certainty the colour of the hat on his own head.

What colour hat is Man 1 wearing?

Hint:

Ask yourself what Man 3 would have concluded if he had seen two white hats.

Solution:

Man 1 is wearing a black hat.

Reasoning:

  1. Man 3 sees the two hats in front of him. If they were both white, he would immediately know his own hat must be black (only two white hats exist). Because he says, “I don’t know,” the two hats he sees cannot both be white. At least one of them is black.
  2. Man 2 hears this and looks at Man 1’s hat. If he saw a white hat, he could deduce that his own hat must be black (since the pair cannot be two white hats). But he still doesn’t know, which means the hat he sees on Man 1 cannot be white. Therefore Man 1’s hat must be black.
  3. Man 1, having followed the prior statements, realises that his hat has to be black and answers accordingly.

46. Family Professions and Relationships

One of Mr. Mukherjee, his wife, their son, and Mr. Mukherjee's mother is an Engineer and another is a Doctor.

If the Doctor is a male, then the Engineer is a male.

If the Engineer is younger than the Doctor, then the Engineer and the Doctor are not blood relatives.

If the Engineer is a female, then she and the Doctor are blood relatives.

Solution:

Mr. Mukherjee is the Engineer, and his son is the Doctor.


47. Ten Digit Self-Referential Number

Find a ten digit number in which the first digit gives the number of 1's in that number, the second digit gives the number of 2's in the number, and so on, up to the tenth digit which gives the number of 0's in the number.

Hint:

Consider how each digit relates to the counts of the other digits in the number.

Solution:

6210001000


48. Three Students and the Colored Caps

Three students — A, B, and C — are seated in a straight line, all facing the blackboard at the front of the room.

  • A sits closest to the board and cannot see anyone.
  • B sits behind A and can see A.
  • C sits behind B and can see both B and A.

The instructor has five caps: two red and three blue. Without the students seeing which cap is chosen for whom, the instructor places one cap on each student’s head and then returns to the front of the room.

One at a time, starting with C and moving forward, the instructor asks each student, “Without touching your cap or turning around, can you tell me the colour of your own cap?”

The replies are:

C: “I can’t tell.”
B: “I can’t tell, either.”
A: “Now I know the colour of my cap.”

What colour is A’s cap, and how can A be sure?

Hint:

Ask what C would have seen if both A and B had been wearing red caps.

Solution:

The colour of A’s cap is blue.

Reasoning step by step:

  1. If A and B had both been wearing red caps, C would have seen two red caps. With only two red caps in total, C would then know his own cap must be blue and could answer immediately. Since C couldn’t answer, A and B cannot both be red.
  2. B hears C’s statement and looks at A. If B sees a red cap on A and knows C did not answer, B can reason as follows: “If my cap were red as well, C would have seen the two red caps and would have known his cap is blue. Because C did not know, my cap cannot be red.” Therefore, had B seen A wearing red, B would have been able to deduce that his own cap is blue. But B still could not answer, so A cannot be wearing red.
  3. Since A is not wearing red, A must be wearing blue.

Thus A confidently answers “blue.” (A blue, B red, C blue is one distribution consistent with all statements, and it is the only possible distribution given the deductions.)


49. How Many Wise Men Can Be Saved?

Ten wise men are forced to stand in a single file line, all facing forward so that each man can see the hats on all the men in front of him but none behind him. A guard then places a hat on every man's head; each hat is either red or blue.

Starting with the man at the back of the line (who sees everyone else's hat) and proceeding forward one by one, each man must loudly say one word—either "red" or "blue"—which is taken as his guess of his own hat colour. If he guesses correctly he lives; if he is wrong he is executed on the spot. Everyone hears every answer as it is given, but no other communication is allowed.

Before the hats are placed the men may confer and agree on any common strategy.

Question: Can they devise a strategy that guarantees all ten men survive? If not, what is the best they can do, and how does the optimal strategy work?

Hint:

Think about what information the last man in the line can communicate using just the single word he is allowed to speak.

Solution:

No strategy can guarantee that all ten men survive. The best possible plan guarantees that nine men live and leaves only the very last man with a 50 % chance of survival.

The agreed strategy is based on parity (even or odd count) of the red hats that the back man can see:

  1. Beforehand they agree: the first speaker will say "red" if he sees an even number of red hats in front of him and "blue" if he sees an odd number of red hats.
  2. All other men know this rule. After the first word is spoken, each subsequent man counts the number of red hats he can see in front of him and compares that to the parity announced by the first man and to the answers already given behind him. From those three pieces of information he can deduce with certainty the colour of his own hat and answer correctly.

Consequently, the last nine men are saved with certainty. The very first man, however, had no information about his own hat—he used his single word solely to transmit the parity bit to the others—so his own guess is correct only half the time. No different strategy can do better, because whatever the first man says, at most one bit of information can be conveyed, while two bits would be needed to determine both the colour of his hat and the parity for the rest. Therefore a 100 % survival rate is impossible.


50. Pirate's Simple Coin Logic

100 gold coins, on difficult. If pirates 1 and 3 vote against the captain, then the Captain gets mutinied, and a new redistribution is proposed. Why would they be content to get simply one coin?

Hint:

Consider the voting dynamics and the potential outcomes for each pirate.

Solution:

Pirate 1 and Pirate 3 would be content with one coin because if they vote against the captain and the captain is overthrown, they risk getting nothing in the new redistribution. By accepting one coin now, they ensure they receive something rather than risking everything for a chance at more.


51. How Tall Will the Tree Be?

A sapling was 2 m tall when it was planted. The tree increases its height by the same fixed amount each year.

Seven years after planting, the tree was one-eighth taller than it had been six years after planting.

How tall will the tree be ten years after it was planted?

Hint:

Let g be the tree’s yearly growth (in metres). Express the heights after 6 and 7 years in terms of g and set up the given ratio.

Solution:

Let the constant yearly growth be g metres.

Height after 6 years: 2 + 6g
Height after 7 years: 2 + 7g

The statement “7 years height is one-eighth taller than 6 years height” means

(2 + 7g) = (2 + 6g) \(1 + \tfrac{1}{8}) = \tfrac{9}{8}(2 + 6g).

Multiply both sides by 8:

8(2 + 7g) = 9(2 + 6g)
16 + 56g = 18 + 54g

Rearrange:

56g – 54g = 18 – 16
2g = 2
g = 1 m per year.

Height after 10 years:

2 + 10g = 2 + 10(1) = 12 m.

Answer: 12 metres.


52. Margarita's Decisions

Si Margarita compra casa, entonces o Genaro le regalo rosas o está feliz con sus decisiones. Si Genaro le regala rosas, entonces Margarita no compra casa. Si Margarita no compra carro, entonces no está feliz con sus decisiones. Por consiguiente si Margarita compra casa entonces también compra carro.

Solution:

La solución se basa en la lógica de las proposiciones. Si Margarita compra casa, entonces Genaro le regaló rosas o está feliz. Si Genaro le regaló rosas, Margarita no compra casa, lo que contradice la primera proposición. Por lo tanto, Margarita debe estar feliz con sus decisiones. Si Margarita no compra carro, no está feliz, lo que significa que debe comprar carro para ser feliz. Así, si compra casa, también compra carro.


53. Banquet Food Consumption Puzzle

A un banquete asistieron 50 personas, de las cuales 10 no consumen pavo y 30 no consumen pollo. ¿Cuántas personas comen pavo y pollo, si sabemos que 25 solamente consumen pavo?

Solution:

Let P be the number of people who eat turkey, and C be the number of people who eat chicken. We know that 25 people eat only turkey, so P = 25 + x (where x is the number of people who eat both). The total number of people who do not eat turkey is 10, so C + x = 40 (since 50 - 10 = 40). We also know that 30 people do not eat chicken, so P + (40 - C) = 30. Solving these equations gives us P = 25 + x, C = 40 - x, and the total number of people eating both is x = 15. Therefore, 15 people eat both turkey and chicken.


54. Filling a Pool with Three Surtidores

Está fresquito, pero igual te proponemos llenar una pileta. Puede ser climatizada, claro. Para llenarla de agua hay tres surtidores. El primero tarda 30 horas; el segundo demora 40 horas y el tercero, cinco días. Si los tres surtidores se conectan juntos, ¿cuanto tiempo tardará la pileta en llenarse?

Solution:

Para resolver esto, primero convertimos todos los tiempos a horas. El tercer surtidor tarda 5 días, que son 120 horas. La tasa de llenado de cada surtidor es:
Primer surtidor: 1/30
Segundo surtidor: 1/40
Tercer surtidor: 1/120
Sumamos las tasas: 1/30 + 1/40 + 1/120 = 1/12.
Por lo tanto, juntos llenan la pileta en 12 horas.


55. The Blind Man's Hat Riddle

There was a king and he said to the 3 prisoners I have 3 black hats and 2 white ones. If you can guess the color of hat you are wearing I'll let you go but if not you'll be killed. The thing is, there are 2 men & 1 blind man. The king blindfolds the prisoners and puts the hats on. He then tells them to remove them. The first prisoner looks at the 2nd and 3rd prisoner and says I don't know I cannot tell. The 2nd prisoner then looks at the 1st and 2nd prisoner and says I don't know I cannot tell. The 3rd prisoner then says I know! I have a black hat on. He then gets released. The question is how did the blind man know he was wearing black?

Solution:

The blind man can deduce the color of his hat based on the responses of the other two prisoners. If the first prisoner sees two white hats, he would know his hat must be black. If he sees one black and one white, he cannot be sure. The blind man, knowing this, can conclude that if the first prisoner is unsure, he must be wearing a black hat. Therefore, the blind man can confidently say he is wearing a black hat.


56. Letter Sum Problem

Each of the three letters in the sum on the right represents a different digit. What is the value of A+B+C? A B C B C A + C A B ________ 24 4 2

Solution:

The values of A, B, and C are 2, 4, and 0 respectively. Therefore, A + B + C = 2 + 4 + 0 = 6.


57. Rajan's River Crossing

Rajan, wife & son wants to cross the river. No boatman available. Rajan weighs 60 kg, his wife 40 kg & his son 20 kg. Another condition is boat can not carry more than 60 kg. How do they cross the river?

Solution:

1. The son (20 kg) crosses the river first. 2. The son returns with the boat. 3. The wife (40 kg) crosses the river. 4. The son returns with the boat. 5. The son (20 kg) crosses the river again. Now all three are on the other side.


58. Dying Message Riddle

A man was killed and there was a dying message. "44489277776999944433333" Who's the killer?

Solution:

The numbers correspond to letters on a phone keypad. Decoding the message: 4 = GHI, 8 = T, 9 = WXYZ, 2 = ABC, 7 = PQRS, 6 = MNO, 3 = DEF. The message decodes to 'GOT YOU'. The killer is the person who the victim was referring to as 'you'.


59. Nine Nines Puzzle

This array of 9 nines contains 8 straight lines, each totaling 27 (3 across, 3 down, 2 diagonal). Show how to move 4 nines to new positions to make 10 straight lines, each totaling 27.

Solution:

Move the nines in the following way: Move the first nine from the top row to the bottom row, and move the second nine from the middle row to the top row. This will create additional lines while maintaining the total of 27.


60. River Crossing Time Calculation

A person crosses a river on a paddle boat. He took 4 hours while paddling against the water flow and 3 hours while paddling in the direction of the water flow. On still waters, how long would he take?

Solution:

Let the speed of the boat in still water be b km/h and the speed of the river current be c km/h. The distance across the river is the same in both cases. When paddling against the current, the effective speed is b - c, and when paddling with the current, it is b + c. The time taken to cross against the current is 4 hours, and with the current is 3 hours. Therefore, we have:

Distance = (b - c) * 4 = (b + c) * 3

From these equations, we can derive the time taken on still water. Solving these equations gives us the time taken on still water as 3.5 hours.


61. Cachers and Whackos Riddle

I think all sane people are cachers and one third of all cachers are sane but half of all whackos are cachers with only one whacko that s sane If eight whackos are cachers and ninety are attending my ball how many cachers are neither sane nor whacko at all?

Solution:

Let C be the total number of cachers. Since one third of cachers are sane, we have S = C/3. Half of the whackos are cachers, so W = 8 (whackos who are cachers). The total number of attendees is 90, which includes sane cachers, whackos, and others. The number of cachers who are neither sane nor whacko is C - S - W. Solving the equations gives us the answer.


62. Shooting Points Calculation

IF WE SHOOT THE RIGHT HIT WE GET THE 1 POINT AS REWARD & WHEN MISHIT WE GET MINUS 1 POINT .IF A MAN HAVE ONLY 100 CHANCE , AND HE EARNS 30 REWARDS POINTS , THEN HOW MANY TIMES HE HITS THE TARGET ?

Solution:

Let x be the number of hits and y be the number of misses. We have the equations: x + y = 100 (total chances) and x - y = 30 (points earned). Solving these, we get x = 65 and y = 35. Therefore, he hits the target 65 times.


63. Tennis Ball Weighing Problem

You have 12 tennis balls, 1 is heavier or lighter than the rest. You get 3 weighings with a balance beam scale. After the third weighing, you have to be able to tell me which ball and if it's heavier or lighter.

Solution:

First, divide the 12 balls into three groups of four. Weigh two groups against each other. Depending on the outcome, you will know if the odd ball is in one of those groups or in the group not weighed. Continue to narrow it down using the balance scale until you identify the odd ball and determine if it is heavier or lighter.


64. Thieves and Gold Coins

Four thieves steal some gold coins from the palace. At night, each thief divides the stolen coins into four equal parts, discarding one coin each time. After all four thieves have taken their share, how many coins did they originally steal?

Solution:

They originally stole 63 coins. Here's the reasoning:

1. Let the initial number of coins be x.

2. The first thief divides the coins into four equal parts and discards one coin, so he takes (x-1)/4 coins, leaving 3(x-1)/4 coins.

3. The second thief does the same: divides the remaining coins into four equal parts and discards one coin, taking (3(x-1)/4 - 1)/4 coins, leaving 3(3(x-1)/4 - 1)/4 coins.

4. The third thief repeats this process, and so does the fourth thief.

5. After the fourth thief, there are no coins left, which means the initial number of coins x must satisfy the equation derived from these steps.

6. Solving this equation, we find that x = 63.


Submit a Puzzle

Puzzles

Site Map | Contact Us