Lateral Tenknings-Spørsmål


Lateral tenkning-spørsmål som er basert på fakta.

1. En mann går inn i en bar og spør etter ett glass med vann. Bartenderen gir mannen vannet, men mannen sier at vannet ikke funker. Bartenderen tenker i noen øyeblikk før han trekker ut pistolen sin og peker den på mannen. Mannen sier, "Takk" og går ut.

Hint: Ikke prøv dette hjemme.

Svar: Mannen har hikke; bartenderen skremmer det vekk ved å trekke pistolen sin.
En colombiansk mann drepte nevøen sin i et forsøk på å skremme vekk hikken hans med sin revolver, sa politiet i den karibiske havnebyen Barranquilla på tirsdag, 24 januar 2006.
Etter å ha skutt 21 år gamle David Galvan i nakken var hans onkel, Rafael Vargas, så fortvilet at han begikk selvmord, ifølge politiet.
Hendelsen tok sted på en søndag kveld mens de to drakk med naboene.
Galvan begynte å hikke da Vargas, som jobbet som sikkerhetsvakt, sa at han skulle bruke hjemme-kuren mot hikking ved å skremme han. Han trakk ut pistolen og pekte den på Galvan og den gikk av med et uhell, ifølge vitner.
"De drakk, men de skjønte hva som skjedde" sa ett vitne.


2. Det var en eneboer som aldri dro hjemmefra. De eneste gangene noen besøkte ham var når han fikk levert mat og forsyninger. Så, en stormfull vinternatt med isende vind hadde han et nervøst sammenbrudd. Han gikk opp trappen, skrudde av lyset og gikk til sengs. Neste morgen hadde han foråsaket døden til flere hundre mennesker. Hvordan?

Hint: Dette kan ha skjedd en gang mellom 1962 og 1990.

Svar: Han var en fyrvokter som skrudde av fyret.
Elektrisk belysning i form av karbon-lamper ble tatt i bruk i fyrhus veldig tidlig, selv når oljelamper var mye brukt. Den første av disse var i Dungeness, England, i 1862, etterfulgt av mange andre.
I begynnelsen av det 20 århundre oppfant den svenske oppfinneren Gustav Dahlén AGA Fyrhuset som gjorde fyrvoktere unødvendige. Til tross for dette var det fortsatt fyrvoktere rundt om i verden, delvis fordi de kunne være redningspersonell om nødvendig. Forbedringene innen maritim navigasjon og sikkerhet slik som GPS har fjernet de u-automatiserte fyrhusene, og de siste fyrvokterne ble fjernet i 1990-tallet. I dag er det fortsatt noen få vokter-drevne fyrhus rundt om i verden, men flesteparten har blitt helautomatiserte.


3. Mange butikker har priser som er rett under et rundt tall, for eksempel 9.99 istedenfor 10.00 eller 99.95 istedenfor 100.00. De fleste antar at dette er fordi prisen virker lavere for kunden, men dette er ikke hvorfor man startet å gjøre dette. Hva er den egentlige grunnen til at dette startet?

Svar: Dette startet for å forsikre seg om at kassepersonellet åpnet kassa og ga tilbake penger for hver handel, og dermed hindre dem i å stjele pengene.

4. Hvorfor er det bedre med runde kumlokk enn firkantede?

Svar: Runde kumlokk kan ikke falle ned i kloakken, i motsetning til firkantede.

5. Det berømte 'Penny Black', verdens første frimerke, ble introdusert i England i 1840. Ideen å bruke frimerker var en stor suksess og ble brukt over hele verden. Allikevel ble 'Penny Black' byttet ut med 'Penny Red' etter bare ett år. Hvorfor?

Hint: Denne grunnen gir fortsatt mening i dag, og er grunnen til at du sjelden ser svarte frimerker.
Svar: Poststempel som ble brukt på den tiden var alltid svart. Det var derfor vanskelig å si om et stempel hadde blitt frankert eller ikke. Dette førte til at folk brukte gamle frimerker om igjen. På en "Penny Red 'var det svarte poststempelet lett synlig.

6. Hvis du antar at der er omtrent 5 000 000 000 (5 milliarder) mennesker på jorda. Hva ville resultatet være hvis du multipliserte sammen antallet finger på hver persons venstre hand? (I denne øvelsen teller tomler som fingre.) Hvis du ikke kan gi et nøyaktig svar kan du gjette omtrent hvor langt det er.

Svar: Svaret blir null. Så lenge én person har null fingre på venstre hand blir svaret null, fordi alt som blir ganget med null blir null.

7. En Amerikansk nattklubb kalt 'The Coconut Grove' hadde en forferdelig brann hvor over 400 mennesker døde. En liten feil i bygningsdesignet førte til at antallet drepte var så mange. Etter dette ble det gitt regulasjoner for å unngå at denne lille feilen kunne ta så mange liv igjen. Hva var feilen?

Svar: Dørene på 'The Coconut Grove' åpnet innover. I panikken laget av ilden ble folk knust mot dørene, og de kunne ikke dra dørene innover. Etter 'The Coconut Grove' ulykken i 1942, skulle alle offentlige bygninger ha dører som åpnet seg utover.

8. En mann falt av en smuglingsbåt og ned i dypt vann. Han kunne ikke svømme og han hadde ingenting på seg som kunne hjelpe ham å flyte. Det tok 30 minutter for folkene på båten å innse at noen var borte. Mannen var reddet to timer senere på turen tilbake. Hvorfor druknet han ikke?

Hint: Han klarte å flyte helt selv, selv om han ikke kunne overleve i et basseng uten å holde fast i noe.
Svar: Han falt i Dødehavet som ligger mellom Israel og Jordan. Vannet er så salt at en person kunne flyte uten problem.
Maksdjubda i dødehavet er på 377 meter og smugglingsbåter broker ofte dødehavet for transport.

Puzzles

Translated by Jonas Ingelstad